סיבות המצאות פרעושים בבית
אם יש לכם כחיית מחמד כלב או חתול, יתכן שהם מביאים איתם הביתה מדי פעם חיית מחמד לא נחמדה במיוחד – פרעושים. מכיוון שפרעושים הם מוצצי דם, הם מהווים מטרד לחיות הבית ולבני האדם והימצאותם בבית מצריכה הדברת פרעושים. עקיצות של פרעושים אינן נעימות עבור כל אדם או חיה, אך מכיוון שפרעושים מסוגלים להעביר מחלות ולעורר אלרגיות בנעקצים, לא מדובר רק באי נעימות אלא במצב שדורש טיפול בדמות הדברת פרעושים הדברה ומניעה.
הפרעושים מתפתחים בתנאי חום של למעלה מ-27 מעלות והם עוברים בין חיות באמצעות ניתורים, ועל כן לא נדיר למצוא אותם בבתים פרטיים, כנספח שהגיע מהטיול היומי עם חיית המחמד. הפעילות של פרעושים מתגברת בחודשי הקיץ כיוון שהחום מסייע להם להתפתח. בשלבים המוקדמים – ביצה, רימה וגולם, הפרעושים חיים על הקרקע ורק בשלב הבוגר הם מחפשים לעצמם פונדקאי בדמות חיה או אדם, ממנו הם יכולים למצוץ דם.
הדברת פרעושים החל מ-250 ₪
- ניקוי וחיטוי המקום - כולל אחריות מלאה בסיום העבודה
- מדביר מוסמך ברישיון המשרד להגנת הסביבה
- שירות 24 שעות ביממה
- שירות בפריסה ארצית רחבה
להתייעצות עם מדביר מוסמך, חייגו אלינו:
ביצוע הדברת פרעושים מחייבת הכנה מראש
הדברת פרעושים מחייבת הכנה מראש – לפני שניגשים להתחיל בהדברת פרעושים יש לשאוב את הספות, המזרנים, המיטות והשטיחים ואת כל מקומות המשחק והשינה של חיית המחמד ולהשמיד את שקית השאיבה. בו בזמן כדאי לטפל בחיית המחמד באמצעות אמפולות המיועדות להרחקת הפרעושים מגופו ובמידת האפשר באמצעות רחיצתו. במידה ולבית יש חצר, יש לנסות ולאתר את מקום דגירת הפרעושים ולגרוף את משטח האדמה בצורה יסודית.
השלב האחרון בתהליך הוא השלב בו מתבצעת הדברה פרעושים כהלכתה. הדברת הפרעושים נעשית באמצעות ריסוס בכיסוי מלא בכל חלקי הבית. הריסוס נעשה, כמובן, בעזרת חומרי הדברה ירוקה המאושרים על ידי המשרד לאיכות הסביבה ובטוחים לשהיית בעלי החיים שישובו לבית לאחר שעברו הדברת פרעושים.
מחפשים מדביר פרעושים מקצועי?
אם ברצונכם להיפטר לתמיד מן הפרעושים המעיקים, אתם מוזמנים ליצור קשר עם ברגר הדברה שיסייעו לכם להחזיר את הניקיון והשקט לביתכם.
מידע כללי אודות פרעושים להם נדרשות הדברות
מידע זה חשוב לפירוט לפני ביצוע הדברת פרעושים. הכרת הנגע בו נלחמים הינו חשוב לביצוע עבודה יסודית והינו חלק בלתי נפרד ממנה.
צבע הפרעושים כהה (חום עד שחור) והם בעלי מעטפת חיצונית קשיחה, חסר כנפיים וגוף פחוס מהצדדים. מדובר בזן של טפילים חיצוניים הנמשכים לסוגים שונים של בע”ח לרבות בני אדם. המבנה הפרעוש מאפשר לו מעבר מהיר וקל בין הפרווה והצמר. בשלב הבוגר של חיו, חי הפרעוש הוא רוב הזמן על בעל החיים ובשלבים הצעירים שלו הוא חי בדרך כלל באדמה או במקומות המרבץ של בעל החיים. בשלב הבוגר הוא ניזון לחלוטין ממציצת דמו של הפונדקאי, (גם הזכרים וגם הנקבות).
בעולם ידועים כיום כ- 2000 מיני פרעושים ובמדינת ישראל חיים כ- 40 מינים שהמצויים ביותר הם:
פרעוש החתול, פרעוש האדם ופרעוש הדבר (פרעוש החולדה).
מחזור החיים של הפרעוש הוא גלגול מלא – משלב הביצה, לזחל, לגולם ובסוף כבוגר.
תפוצתם בארץ – כל חלקי הארץ פרט לעיר אילת (בגלל הלחות המאוד נמוכה).
פרעושים אוכלים חומר אורגני שנמצא בקרקע ובנוסף הפרשות של הבוגרים שמכילות בעיקר תאי דם לא מעוכלים. הם אוהבים למצוץ דם, הדם נותן להם חלבון ואנרגיה. משך ההתפתחות שלהם הוא 15-9 יום לפרעוש האדם, לפרעוש החתול כשבועיים ובין 18-15 יום לפרעוש הדבר, זו סיבה נוספת לחשיבות ביצוע הדברות בהקדם. בסוף הדרגה השלישית הזחל בונה פקעת, שבתוכה הוא מתגלם (הופך לגולם) ותהליך זה נמשך כיומיים. בשלב הגולם הוא אינו נזקק למזון כלל.
תהליך ההתגלמות נמשך כשבוע (משך החיים), במשך זמן זה כל הרקמות בתוך הגולם מתפרקות ונבנות מחדש. אם התנאים השוררים בחוץ לא מתאימים (מבחינת טמפרטורה), הבוגר נשאר בפקעת בתרדמת (שיכולה להמשך מס’ חודשים) עד שיכול שיפור בתנאים הסביבתיים (לרבות עמידות לחומרי הדברות). לאחר פקיעת הגולם הפרעוש הבוגר מוכן מתחיל להיזון תוך 24 שעות. כל מיני הפרעושים ניזונים ממציצת דם. בזמן מציצת הדם הם מחדירים רוק המכיל נוגדי קרישה וחומר מאלחש וזמן זה אם הפרעוש נגוע הוא עלול להדביק את הפונדקאי.
פרעושים רגישים מאוד לטמפרטורת הגוף של הפונדקאי שלהם ולכן קשה לעתים לאתר את מקורם לשם ביצוע הדברות.
סוגי פרעושים הנפוצים
פרעוש האדם – מדובר בזן נדיר שכמעט ואי אפשר למצוא אותו כיום למעט אולי במכלאות אבן של חיות משק ולכן כמעט ולא נדרשות לו הדברות.
פרעוש החתול – הוא השכיח ביותר והוא תוקף את האדם וחיות המשק. בטבע הוא נטפל לחולדות, תנים, חתולי בר, נמיות וצבועים.
פרעוש הדבר – המעביר העיקרי של מחלת ה”דבר” ו”הטיפוס המוריני”. הוא שכיח בעיקר על חולדות ופחות שכיח מפרעוש החתול. הדברה של זן זה חשובה ביותר ויש לבצעה במיידי.
הדברת פרעושים – חלק ב’
לאחר שאפיינו את תופעת הפרעושים והצבענו על נקודות החולשה של הפרעושים ניתן לפרט אודות שיטות הדברה וטיפול הנדרשים למיגור הנגע.
כפי שנאמר בחלק א’, פרעושים רגישים ביותר לשינויי טמפרטורות ואינם יכולים להתקיים כאשר ישנם שינויים קיצוניים. אם פרעוש מרגיש שיש צניחה או עליה בטמפרטורת הגוף הוא עוזב ועובר לפונדקי אחר. בנוסף, זחלי הפרעושים בורחים מאור ומעדיפים חושך. בחוץ מתפתחים הפרעושים בשכבה העליונה של הקרקע, ובבתים בדרך כלל בבסיסי סיבים של שטיחים, ריפודים וכדומה הממוקמים לרוב בסביבת המרבץ של חיות המחמד. הגורם המגביל הוא לחות, כלומר פרעושים מתים במצב של יובש – מידע נוסף שיש לקחת בחשבון לצורך טיפול והדברות.
מידע בריאותי שבגינו נדרשות הדברות
פרעושים מהווים נגע בריאותי גם לבעלי החיים וגם לבני אדם. להלן רשימת הנגעים והמחלות המועברים על ידי פרעושים וסכנותיהם:
1. עקיצות, גירודים וגירויי בעור. הגירוד יכול להמשך גם מספר ימים וכתוצאה מכך לגרום לדלקות עור. עקיצת הפרעוש כואבת ומגרדת מאוד.
2. מציצית הדם עלולה לגרום לאנמיה ואף למוות בחיות משק צעירות.
3. העברת גורמי מחלות – הם מעבירים טפילים כמו למשל תולעי סרט או דבר ולעתים נדירות גם טיפוס מוריני.
ההדברת פרעושים – טיפול משולב (ממשק משולב – IPM)
הדברת פרעושים מתבצעת גם בסביבה ובשלבים הבוגרים והצעירים של הפרעוש.
הדברות סביבתיות – 2 מקומות שצריך לטפל בהם: בתוך המבנה ומחוצה לו.
בתוך בית – קודם כל יש לבדוק היכן מוקד הנגיעות, מוציאים את בעל החיים הנגוע החוצה מהמבנה. באמצעות שואב אבק שואבים במקום המרבץ של בעל חיים בריפוד, בשטיח ובחריצי הרצפה, פעולת הדברה זו פותרת עד 70% מבעיית הפרעושים. לאחר מכן יש להשתמש בחומרי הדברות: פירתרואידים נגד הבוגרים ו- IGR נגד הזחלים.
מחוץ לבית – בעת איתור מוקד נגוע במחסנים יש לבצע את אותה הפעולה כמו בבית אך במקום הפירתרואידים אפשר להשתמש בזרחניים אורגניים וקרבמטים.
בחצר יש להגביל או למנוע כניסה של חתולים וכלבים משוטטים, לגרף, לאסוף ולהרחיק שכבת הקרקע העליונה באזור הנגוע. ניתן גם לנסות ולמנוע התפתחות ע”י הרטבת יתר של המוקד. לבסוף יש לבצע הדברות באמצעות ריסוס משולב ע”י זרחניים אורגניים או קרבמטים נגד הבוגרים ו- IGR נגד הדרגות הצעירות.
טיפול והדברות בכלבים – חברת ההדברות תמליץ לבעל הבית על תכשירים וטרינרים, שימוש בקולרים ואמפולות דוחי פרעושים וכו’.
בכדי להבטיח ירידה משמעותית בנגיעות, יש חשיבות לביצוע הדברות משולבות נגד הדרגות הצעירות ונגד הדרגות הבוגרות של הפרעושים גם על בע”ח וגם בסביבה.